Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sapara: Není tak těžké se na vrchol dostat, složitější bude se tam udržet

10. 7. 2009

Nejdříve bych se zeptal na poslední zápas. Pokud se nemýlím, v uplynulých čtyřech zápasech dával Rosenborg branky v poslední minutě. Byly mezi nimi i hodně důležité góly – v Oslo nebo včera se díky nim zabránilo trochu ostudnému výsledku, protože i remíza by byla hodně špatná.

To určitě ano. Ale ten zápas vycházel i z toho, že ten první se vyhrál 3:0. Takové mužstvo, nechci je přímo nazvat kluci z vesnice, je ryze amatérské a je těžké být na ten zápas motivovaný. Ale hlavně, že se vyhrálo, bylo to 3:1 a nikdo už se nebude ptát, kdy jsme ty góly dali.

 

Co víte o soupeři do dalšího kola? Začala už nějaká příprava?

Zatím nic. Začneme od pondělí. Teď se připravujeme na Strømsgodset, máme před sebou ligu a v pondělí, úterý a středu se budeme bavit o tom mužstvu z Ázerbajdžánu.

 

Ty jsi včera nenastoupil. Nechává si klub otevřená vrátka pro případ tvého přestupu, abys mohl hrát ještě poháry jinde?

Ne. Například ani první kolo jsem nemohl hrát stejně jako v lize předtím. A taky jsem v tom prvním duelu nehrál proto, že to bylo na umělé trávě. Já mám problémy s ploténkami a vůbec nevím, jestli budu hrát teď v neděli se Strømsgodsetem. Jestli od začátku, jestli posledních třicet minut, jestli vůbec, jestli celý zápas. Já opravdu nevím.

Potřebuju hrát, to je jisté. Teď se začínám zlepšovat, třeba co se týká kondice. Ale určitě za tím není žádná kalkulace, jestli mě klub prodá nebo ne. To klub nedělá a nevím, k čemu by to bylo dobré.

 

Jestli tedy máš problémy hrát na umělé trávě, to je v Norsku vcelku nevýhoda.

Problémy mám teď měsíc a půl. Bavili jsme se společně s mým fyzioterapeutem a dohodli jsme se, že není vhodné hrát na umělé trávě. Může se tam něco stát. Chtěl bych si strašně v neděli zahrát, ale uvidíme.

 

Trenér ještě nedával vědět sestavu?

Ještě ne. Den před zápasem bude možná jasné, kdo půjde na hřiště.

 

Kolem tebe se točí všelijaké spekulace o přestupu. Jak to v současné době vypadá?

To bych chtěl také vědět. Nevím, je to taková nejistota. Podobné jako v lednu. Je to takový špatný pocit z toho všeho.

 

V lednu ležela na stole jasná nabídka z Turecka…

Ta nabídka byla vážná, klub ji ale odmítl. To bylo ale v lednu a teď se zatím nic neděje, nikdo nic zatím neříkal, nikdo žádnou nabídku zatím nedostal. Ani klub ani já. Takže zatím všechno v normálu.

 

Připomeň, jak dlouho ti ještě bude trvat stávající smlouva v Rosenborgu.

Ještě do konce roku 2010.

 

Nemluví se v otázce přestupu jen o tobě. Zájem z Evropy je o více hráčů z Rosenborgu. Co by to s týmem mohlo udělat, kdyby přestoupil třeba Tettey, Annan, Skjelbred?

Je jisté, že neodejdou. To je jedna věc. Klub dal jasně najevo, že prodávat hráče nehodlá. Takže když někdo odejde, tak to bude maximálně jeden hráč v tomhle přestupovém období. Takže není možné, aby tu na podzim nebyl Tettey, Anthony a Skjelbred. Prostě všichni tři neodejdou.

 

V Norsku se stále spekuluje, kde Rosenborg vůbec bere peníze. Hráče nepouští, navíc nakupuje.

Deset let po sobě hrál Ligu mistrů a nerozházel peníze.

 

Jenže přišly tři hluché roky, navíc je tu ekonomická krize.

Klub má své sponzory. Nevím, na jaké bázi klub funguje. Teď jde o to, že celý klub musel projít změnami, aby se začalo i šetřit, takže to není v tom, že má plno peněz. Rosenborg byl stále bohatý, nevím, co je na tom divného. Dlouhou dobu vydělával peníze v Lize mistrů, nepamatuju si, kdy se tu nějaký evropský pohár vůbec nějakou sezonu nehrál. Poslední dva roky jsme hráli Pohár UEFA.

 

Zatím tahle sezona vychází klubu podle představ. V lize se šestnáct zápasů neprohrálo, v pohárech se postupuje dál. Co více si přát?

Určitě ano, v tomto roce jsme ještě neprohráli. To je dobře, je to pěkné. Teď přichází fáze, kdy se musíme udržet. Možná není tak těžké se na ty pozice dostat, ale udržet se tam. Je vlastně polovina sezony a čím dále se bude hrát, máme norský pohár, máme evropský pohár, máme ligu, to je plno zápasů a pokud se nemýlím, tak do konce srpna či poloviny září se bude hrát neděle – středa – neděle – středa s výjimkou kvalifikačních zápasů reprezentací. Takže teď bude záležet na tom, jak bude mužstvo zdravé, kolik hráčů bude k dispozici. Aby se hráči zbytečně nevykartovali, jak na tom budeme kondičně a samozřejmě i mentální síla. Teď je v klubu pohoda, mužstvo si věří. Jen tam jenom zůstat.

 

Co je podle tebe příčina těchto úspěšných výsledků?

Tohle je častá otázka i norských novinářů. Myslím, že se mužstvo dalo do kupy, setkala se taková typologie hráčů, která funguje. Mužstvo je o hodně disciplinovanější a mentálně silnější než bylo v minulých letech. Už bylo víc zápasů, které jsme otočili, mužstvo se nezlomí, když dostane gól. Tohle mužstvo je až na pár výjimek dlouho spolu, dva roky je kostra pohromadě a teď se udělaly navíc tak dobré nákupy, které tomu mužstvu pomohly. Třeba Rade Prica, který střílí góly a nebo Anthony. Teď je mužstvo na dobré úrovni a šlape to dobře.

 

Nemůže být důvod v tom, že úroveň norské ligy třeba klesla?

Ne, Rosenborg v posledních dvou letech ligu nevyhrál, takže spíš úroveň roste.

 

Co je důvodem toho, že Molde je tak vysoko, vlastně je to jediný soupeř Rosenborgu.

Ano, ale myslím, že nebude dlouho soupeřem. Už je tam Brann, už je tam i Vålerenga, ty tradiční mužstva. Možná neměli dobrý start do sezóny, ale pomaličku se dostávají do tempa. Myslím, že to finále ligy bude dobré, ale podle mě tam Molde do konce nezůstane.

 

Zmínil jsi tu systém středa – neděle, který vás po pár týdnů čeká. Jak tobě to vyhovuje?

Velmi, mám rád zápasy. Radši budu hrát týdně tři zápasy než celý týden jen trénovat. Já si myslím, že tohle řekne každý hráč. I když je to náročné na kondičku a tréninky, ale v tomhle rytmu to jde super a já to mám rád.

 

Myslíš, že Rosenborg má dost široký kádr, aby to zvládl?

Dokázalo se, že v norském poháru či Evropské lize hráli i ostatní hráči a další si oddychli. Myslím, že tu je těch třináct čtrnáct hráčů, jež jsou na vysoké úrovni. Takže já o to strach nemám.

 

Nyní přejděme z Norska k reprezentaci. Co by se muselo stát, aby Slovensko chybělo v Jižní Africe?

Museli bychom prohrát všechny čtyři zápasy.

 

A může se to stát?

Samozřejmě, že může. Myslím, že velmi důležitý zápas přijde pátého září s Českem doma. A když tam neprohrajeme, tak bude velmi reálné se dostat z kvalifikace dál.

 

Kde se bude hrát?

Na Slovanu v Bratislavě. I když teď uvažují, že to asi zamítnou. Ale tento zápas chtějí ještě nechat na Slovanu, protože by se naplnila kapacita, je to největší stadion a atmosféra by byla výborná.

 

Nemluvilo se o tomto stadionu již před několika lety, že zápas s Českem byl posledním?

Nová informace je, že vláda včera schválila dvě miliardy slovenských korun na výstavbu nového stadionu, to už vládla odklepla. Čekalo se jenom na to, stále se to posunovalo a byl i předpoklad, že se celá věc posune ještě dál. Protože v této době krize není lehké sehnat peníze. Vláda to už odklepla, takže peníze musejí přijít. Začne se tedy stavět, mělo by to být na Slovanu, ale zápas s Čechy by se měl odehrát ještě na tom starém.

 

Na Slovensku dobrých stadionů moc není, že?

Není ani jeden. V Žilině se dokončuje stadion, který bude splňovat všechna kritéria. Jinak kromě toho je ještě stadion v Trnavě. Mají projekt, ale nevím kdy se začne. Taktéž mají projekty v Košicích, Prešově, myslím i v Banské Bystrici. Žilina se dokončuje, Trnava by se měla začít upravovat. A hlavně by měly začít práce na národním stadionu. Vize jsou pěkné, ale kdy se to uskuteční, to nevím. Zatím je to bohužel tak, že jen Žilina bude mít do začátku ligy hotový stadion.

 

Stadiony v Norsku jsou neporovnatelné s těmi slovenskými…

Tak to rozhodně.

 

Který je tvůj nejoblíbenější?

Samozřejmě tenhle (rozhovor se odehrával v útrobách stadionu v Trondheimu, pozn. autora). Atmosféra je dobrá i v Bergenu. Tam když Rosenborg přijede, tak to tam téměř spadne. Je tam obrovská rivalita. Stejně jako na národním stadionu na Vålerenze.

 

I menší týmy mají pěkné stadiony.

Ano, Start Kristiansand má perfektní stadion. Viking Stavanger taky, ale to je velké město. Vlastně jsou tu jen stadiony v Bodø a Tromsø, které jsou starší. Jinak všechny kluby mají vynikající stadiony. Nejsem ale moc ztotožněný s tou halou Stabæku. Ten stadion, spíše halu,  jsme otevírali při přáteláku na začátku sezony. Ten vzduchu gumy z umělé trávy, to je katastrofa.

 

Ale zase jim tam nefouká a ani neprší.

Radši bych hrál v deštivém počasí a hlavně na normální trávě než na umělé a v hale.

 

Včera se rozhodlo, že by Trondheim mohl být hostitelským městem ME 2016 společně se Stavangerem, Oslo a Lillestrømem.

Lillestrøm bude tedy muset postavit nový stadion. Ale slyšel jsem, že jestli se to schválí, bude se muset i tenhle stadion (Lerkendal, pozn. autora) uzavřít a kapacita vzroste na třicet tisíc. Takže to bude zajímavé. Problém je, že je tu problém s trávníkem. Ten potřebuje hodně sluníčka a to tu nemá. Jsou obavy, že se bude muset často vyměňovat trávník.

 

A nebo se vybuduje umělý…

To doufám, že takovou hloupost neudělají.

 

Letošní divácký průměr na Lerkendalu je nižší než vloni.

To je taky zajímavé. Nevím proč. Plný stadion byl jen na Molde 16. května, jinak je tu stále pod dvacet tisíc. Nevím, prostě je to trochu divné, i pro nás, hráče.

 

Děkuji za rozhovor

Jan Novotný

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář