Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trondheim

S městem Trondheim (www.trondheim.no) se můžete v historické literatuře setkat jako s Nidarosem, tedy názvem znamenajícím v překladu „ústí řeky Nid“. O připomenutí tohoto pojmenování se stará hlavní atrakce města – katedrála Nidarosdomen (www.nidarosdomen.no). Trondheim byl v minulosti centrem celého Norska, právě v katedrále docházelo ke korunovacím nových králů. Byl k tomu předurčený svou polohou. Nachází se totiž v širokém fjordu, kde je chráněn od bouřlivého oceánu, okolí je významným norským zemědělským krajem, kde na polích každoročně dozrávají stamiliony zlatých klasů.

 

nidaros.jpg
Katedrála Nidaros je symbolem města



Centrum města, které se nachází na řekou Nidelvou jasně odděleném poloostrově, je v rovnoměrném uspořádání. Místní za to mohou „děkovat“ požáru v roce 1681, po němž byl přivolán lucemburský inženýr Caspar de Cicignon, aby dal centru města novou tvář. Povedlo se mu uskutečnit plán s širokými ulicemi navazujícími na sebe v pravoúhlém směru. To proto, že tímto způsobem mělo být zamezeno dalším požárům, nebo alespoň zmírnit jejich sílu. Centrum je malé a přehledné, nedá se v něm snad ani ztratit, vždycky, když si nebudete jisti, dojdete na jeho okraj, který ohraničuje voda – buď ta z řeky Nidelv nebo ta slaná v přístavu.

 

nidaros_detail.jpg
Nidarosdomen - detail průčelí

 

Atrakcemi v centru jsou kromě zmiňované katedrály ještě muzea – mohu doporučit expozici korunovačních klenot hned vedle katedrály, v jejíž blízkosti se nachází ještě Arcibiskupský palác, také přístupný turistům. Velmi zajímavé je univerzitní Muzeum přírody a archeologie (Vitenskapmuseet – www.ntnu.no/vitenskapsmuseet), které občas bývá s volným vstupem. Zde se dozvíte nejen o přírodním bohatství severu, ale také o samotné historii města, samozřejmě doplněné všemožnými multimediálními prostředky, a tak se návštěva stane příjemnou a ne-nudnou i pro menší návštěvníky.

Nedaleko hlavního náměstí (Torvet), které je samo o sobě zajímavé pouze sochou Olava Tryggvasona uprostřed, turistickými informacemi a v létě i stánky s jahodami, se nachází největší dřevěná budova v celé severní Evropě – Stiftsgården, královská residence. Prohlídkový okruh je bohužel ovlivněn faktem, že budova je stále využívána pro návštěvy norské královské rodiny, a tak se turisté s průvodcem dostanou jen do několika málo pokojů a sálů. Osobně si myslím, že návštěva kdejakého zámku v ČR ukojí oko umělecky zaměřeného člověka více než může prohlídkový okruh v trondheimské královské residenci nabídnout.

 

bakklandet.jpg
Malebná čtvrť Bakklandet



Další atrakce, které mohu s klidným svědomím doporučit, se už nacházejí mimo samotné centrum města. V první řadě se jedná o Ringve (www.ringve.com), muzeum a botanickou zahradu. Pokud jste unaveni, vřele doporučuji sednout do auta či na autobus (zastávka Ringve museum linek 3 či 4) a za pár minut se dostanete do klidného místa, kde můžete strávit klidně celou polovinu dne. Muzeum hudebních nástrojů v sobě skýtá nepřebernou škálu kuriozit a tradičních výrobků z celého světa, mají tu dokonce i chodské dudy. Další část expozice je věnovaná historii hudby. V přilehlé kavárně si můžete dát něco na posilněnou a pak v klidu odkráčet do botanické zahrady, kde si můžete najít lavičku či místo na trávníku a relaxovat.

Na druhé straně od centra města, než je Ringve, je možno navštívit skanzen Sverresborg (www.sverresborg.no/english/ - také dostupný autobusem z centra – číslo 8), kde návštěvníci mohou také strávit více než obligátní hodinu prohlídkou. Na velkém prostoru se tu rozprostírají příklady tradiční norské architektury jako sloupový kostel, domy z hornického Rørosu či stavby typické pro sámské obyvatele severního Norska. Zajímavá je také expozice centra města z 19. století se zubní ordinací (nedoporučuji slabším povahám), obchodem či poštou. Nelitujte kroků a vyšlápněte na vrchol skály, která je uprostřed celého areálu, naskytne se vám odtud pěkný pohled na celé město i přilehlý fjord.

 

sverresborg.jpg Sverresborg

 

Zajímavým tipem na výlet může být i ostrov Munkholmen, kam vás z přístaviště Ravnkloa dopraví lodička, ale ta je v provozu jen v letní sezoně. Zpáteční jízdenka přijde dospělého na 75 NOK.  Na samotném ostrově je příjemná kavárna, obchod s uměleckými předměty (ne cetkami) a prohlídkový okruh s historií ostrova, jež byl sídlem mnichů (odtud také název), vězením, vojenskou pevností a kdovíčím ještě. Pokud je teplo, spousta lidí z města sem přijíždí strávit pár hodin na dece na pláži, je zde i přístup do moře, tedy ideální místo na parné nedělní odpoledne, pokud se ovšem cítíte v davu pevní v kramflecích.

 

munkholmen.jpg
Na ostrově Munkholmen



Pro sportovněji založené cestovatele mohu nabídnou výstup na nejvyšší vrchol v okolí – Gråkallen. K chatě Skistua vás dopraví o víkendu autobus, nahoru k vojenským radarům se ale musíte vyškrábat sami. Celá oblast lesů v okolí města se nazývá Bymarka a i tady můžete zažít samotu u vodopádu či brodění se v rašeliništi (vlastní zážitek, ale ten příliš nedoporučuji). Během putování Bymarkou máte možnost občerstvit se v síti chat, oblast je také protkána turistickými trasami, značení je však mizerné, jako v celém Norsku.

 

graakalen.jpg
Gråkallen a pohled do Trondheimsfjordu

 


Užitečné informace

Pro cestu do Norska doporučuji koupit si knižního průvodce a hlavně brouzdat po internetu, zde se dá najít spousta informací, především těch aktuálních.

Doprava
Zde nechci psát výčet všech dopravních možností, jak se do Trondheimu dostat. Chci se podělit o vlastní zkušenosti z používání především městské hromadné dopravy ve městě. Tu provozuje společnost Team Trafikk, cena jednoho lístku je šíleně vysoká (40 NOK), ale na internetových stránkách www.atb.no najdete příklady levnějších variant (rodinné slevy, dlouhodobé jízdenky atp.). Za cenu 33 NOK můžete využít i vlak z hlavního nádraží např. do zastávky Lerkendal, ostatní trasy v rámci města budou za podobný obnos.

Nákupy
Ve městě existuje několik nákupních center. Velké je City Syd u Heimdalu na jižním okraji města (pokud přijíždíte od Oslo, můžete se zde jednoduše cestou zastavit), další je přímo na náměstí Trondheim Torg (bývá přelidněno), klidnější je v Lade a po městě je rozeseta spousta supermarketů (Rema 1000, Bunnpris, Kiwi) a kiosků nabízejících základní občerstvení, udělají vám tu ale i pizzu či párek v rohlíku (Narvesen, 7Eleven). Pamatujte ale, že jen malé procento obchodů vám otevře i v neděli, jinak ve všední dny mívají supermarkety otevřeno od brzkého rána (rozumějte od 7) do noci, často i do 23. hodiny. V sobotu jen o pár hodin méně (9-20).

Odpočiňte si
Norové neumějí vařit kávu, to připomínám již na začátku. Jen na málo místech se dočkáte espressa, spíše vám nalijí překapávané kafe z termosky. Ale dojem si můžete vylepšit tím, že si dát ještě něco k té nezáživné kávě, něco sladkého. V Norsku jsou tradiční vafle – se zakysanou smetanou a marmeládou či jahodami chutnají opravdu dobře, doporučuji. A mohu se podělit také se svým oblíbeným místem v Trondheimu – ve čtvrti Bakklandet hned u starého městského mostu (Gamle Bybrua). Kaváren a restaurací je tu dostatek, já jsem za svou považoval Bakklandet Skydsstation. Je odtud i pěkný výhled na katedrálu.

Přileťte do Trondheimu
Letiště Værnes nedaleko Trondheimu už bohužel neobsluhují žádné přímé lety z České republiky. Pokud se tedy chcete z ČR do metropole středního Norska dopravit letecky, budete muset přestupovat. Letecká společnost Norwegian.no nabízí lety s přestupem přes Oslo, zkusit štěstí můžete také se skandinávskými aeroliniemi SAS přes Oslo či přes Stockholm (přes Švédsko nabízejí spojení jednou až dvakrát denně) či s KLM přes Amsterdam (většinou třikrát denně). Lety umí nakombinovat i web německé společnosti Lufthansa (většinou přes Mnichov/Frankfurt do Oslo a poté se SAS do Trondheimu, v létě i přes Frankfurt s jediným přestupem). Možné je také letět do Trondheimu z Berlína se zmíněnými Norwegian.

Nejlepší cenu letenky vám vyhledá www.skyscanner.net, vyhledávání letů máte k dispozici hned pod tímto článkem.