Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reprezentanti z Lerkendalu

Víkend a následující dva další dny se nesly ve znamení reprezentačních duelů, které především slouží k výběru těch nejlepších týmů pro MS v Brazílii pro rok 2014. 

V norské seniorské reprezentaci se představil pouze Tarik Elyounoussi. Ten se se svým týmem v kvalifikační skupině E dočkal čtyř bodů přivezených ze dvou venkovních zápasů. Nejprve se v pátek Norsko představilo na švýcarské půdě, kde remizovalo 1:1. V 81. minutě na tento stav vyrovnával v Bernu kapitán Brede Hangeland. Tarik Elyounoussi odehrál celých 90. minut. V úterý se Norsko představilo na kyperské půdě, kde ze stavu 1:0 pro domácí díky brankám Hangelanda, Elyounoussiho a Kinga otočili na 1:3 a vezou si na sever velmi důležité tři body. Tarik opět odehrál celý zápas. Norský výběr je v současné době na druhém místě své kvalifikační skupiny, první Švýcaři získali ze čtyř odehraných zápasů deset bodů, Norsko má sedm, třetí pozici okupuje Albánie se šesti, stejný bodový zisk má i čtvrtý Island. Ve skupině je ještě Slovinsko a Kypr (oba po 3 bodech).

Výběr Norska do 21 let dosáhl v úterý velkého úspěchu. Hráči vedeni trenérem Perem Joarem Hansenem přehráli v baráži o postup na izraelské ME konané v příštím roce Francii. Nejprve na francouzské půdě podlehli 0:1, aby o čtyři dny později v Drammenu stejného soupeře přestříleli v poměru 5:3, což v součtu znamená postup norských barev. V základní sestavě nesměl v obou zápasech chybět stoper RBK Stefan Strandberg, druhý zástupce trondheimských Jonas Svensson zasáhl pouze do prvního duelu, kde odehrál závěrečných sedm minut. Norsko se tedy kvalifikovalo na závěrečný turnaj kategorie do 21 let. Spolu s ním si v Izraeli zahraje spolu s pořádající zemí Nizozemsko, Rusko, Španělsko, Německo, Itálie a Anglie.

Za norskou reprezentaci do 19 let si v první fázi kvalifikace o postup na ME zahrál Ole Selnæs, který se svými spoluhráči uspěl ve skupině hrané v Bosně. V konečné tabulce obsadili mladí Norové první místo, když o pořadí na medailových pozicích rozhodovalo skóre. Tři týmy - Norsko, Bosna a Slovensko - měly po třech zápasech shodně šest bodů, nejlepší bilanci ale mají seveřané (skóre 10:5), proto se usadili na první postupové příčce. Druzí skončili taktéž postupující Bosňané (9:5), třetí jsou Slováci (7:5), kteří musejí do baráže, poslední místo zbylo na výběr Kazachstánu. Ole Selnæs dirigoval střed záložní formace norského výběru ve všech třech zápasech, odehrál celých 270 minut a může se těšit na další kvalifikační boje.

V zóně CONCACAF zahrnující země střední a severní Ameriky se představili dva fotbalisté oblékající dres RBK. Cristian Gamboa si zahrál v dresu kostarického reprezentačního výběru i v závěru třetí fáze kvalifikace, kde si Kostaričané nejprve přijeli pro tři body na půdu Salvadoru (0:1), aby ve svém posledním vystoupení rozstříleli Guayanu 7:0. Gamboa si v obou případech zahrál celých devadesát minut, ve druhém zápase navíc přidal do oficiálního zápisu i pěknou branku, kterou zachycuje i video přiložené k tomuto článku. Jaime Alas se se salvadorským výběrem utkal tedy nejprve s Gamboovou Kostarikou, poté si na závěr této kvalifikace udělal se svým týmem výlet do Mexika, kde favorizovaným domácím podlehli salvadořané 0:2. Alas se zapojil plně do obou duelů. Zatímco pro Salvador už kvalifikace skončila, Kostarika postupuje ze skupiny dále do poslední, finálové fáze kvalifikace. Tam se ve skupině utká s týmy USA, Mexika, Jamajky, Hondurasu a Panamy o tři přímá postupová místa. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář